Kiszone szparagi

Kiszone szparagi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kati
Wykorzystaj sezon na szparagi, które są niskokaloryczne i zdrowe. A jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu. Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak. Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają o serce, bo obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dobrze wpływają na wzrok, nerki i układ moczowy. Są niskokaloryczne, ich spożywanie poleca się podczas odchudzania. Zawierają witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Są bogate w wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Warto je jeść, bo dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Szparagi mają właściwości nawadniające i wzmacniające organizm. Zawierają błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. A kiszenie sprawia dodatkowo, że wartość odżywcza warzyw wzrasta. Składniki: – szparagi (mogą być zielone albo białe)​ – koper – łyżeczka ziaren gorczycy –chrzan – ząbki czosnku – suszone papryczki chili – 1 łyżka soli na 1 litr wody Obrane szparagi zalej solanką, wrzuć przyprawy i gotowe. Kiszone szparagi gotowe są już po tygodniu. Możesz też zjeść je nieco szybciej, ale warto poczekać nawet 10 dni. Po tym czasie lepiej się ukiszą i będą smaczniejsze - wcześniej zalatują nieco surowizną. Wszystkim życzę smacznego i zapraszam do mnie.

Przygotowanie

  1. Szparagi białe obieram.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 12 czerwca
Super:)
Składniki