Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
Każdy z nas zna rzodkiewki w wersji klasycznej na surowo, ale kiszone to prawdziwe niebo w gębie.... Pyszne, zdrowe: • jest niskokaloryczna, • zawiera błonnik, • zmniejsza apetyt, • przyspiesza metabolizm, • poprawia przemianę materii, • oczyszcza organizm z toksyn, • wzmacnia włosy i paznokcie, • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, • jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź, • zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.

Składniki

  • rzodkiewka
  • Chrzan
  • Czosnek
  • 2- 3 liście laurowe
  • koper z baldachami
  • Ziele angielskie
  • pieprz kolorowy (lub czarny)
  • sól kamienna
  • woda

Przygotowanie

  1. Z wody i soli zrobić solankę (proporcja na jeden litr wody jedna czubata łyżka soli kamiennej).

  2. Na dno słoików ułożyć dwa, trzy ząbki czosnku, parę rzodkiewek (tak do połowy wysokości słoika), włożyć kawałek korzenia chrzanu, liść chrzanu, dwa, trzy liście rzodkiewki, parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe. Dołożyć rzodkiewek do pełnego słoika i na wierzch jeden liść z rzodkiewki. Zalać przestudzoną solanką.

  3. Można już jeść po trzech, czterech dniach w wersji małosolnej lub po tygodniu, jeżeli mają być lepiej ukiszone.

Składniki
  • rzodkiewka
  • Chrzan
  • Czosnek
  • 2- 3 liście laurowe
  • koper z baldachami
  • Ziele angielskie
  • pieprz kolorowy (lub czarny)
  • sól kamienna
  • woda
Składniki