Kiszone rzodkiewki.

Kiszone rzodkiewki.
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Majala
Eksperymentalne kiszone rzodkiewki. Bo niespodziewanie w tym roku wyrosło mi dużo pięknych i zdrowych. Kiszone tak jak ogórki małosolne. Smak nieziemski. Z zapachem gorzej. Szczególnie przez pierwsze dni. Kamionkowy gar wyniosłam na balkon. po 5 dniach przełożyłam do słoiczków.

Przygotowanie

  1. Do gara lub słoja włożyć liście chrzanu, gałązki kopru i ząbki czosnku.
    Włożyć umyte rzodkiewki.
    Na wierzch położyć chrzan, koper, czosnek.
    Zalać gorącą wodą osoloną w proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody.
    Przykryć i odstawić na kilka dni w miejsce gdzie zapach nie będzie drażnił domowników.
    Po 5-6 dniach można przełożyć do słoiczków. Zalać rzodkiewki zalewą . Ja dodałam jeszcze po małej gałązce koperku i po 2-3 listki bazylii. Zakręciłam i do lodówki na najwyższą półkę. Mam 6 słoiczków na wielkie okazje. Mnie bardzo te rzodkiewki smakują.

Składniki