kiszone pomidory

kiszone pomidory
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: abigail
Przysmak popularny na Ukrainie. Pyszne i pięknie wyglądają na półce w kuchni :)

Składniki

  • małe pomidorki, dowolna ilość; ok. 2 kg na 4 duże słoiki
  • czosnek, 1-2 ząbki na słoik
  • koper do kiszonek
  • liście porzeczki lub wiśni, po listku na słoik
  • świeży chrzan
  • ziele angielskie, 2 ziarna na słoik
  • pieprz, 1-2 ziarenka na słoik
  • liść laurowy
  • sól

Przygotowanie

  1. Przygotować zalewę w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody - zagotować.

  2. Umyć dokładnie pomidory i delikatnie zrobić po około 3 nakłucia wykałaczką w skórce aby nie pękały.

  3. Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami.

  4. Zalać gorącą zalewą.

  5. Odwracać do góry dnem aby się zassały. Bezpieczniej ze względu na małą ilość płynu jest pasteryzować, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie (nie doprowadzać do wrzenia) przez 15 minut, bo popękają. Pomidory można również zakisić w kamiennym garnku jak ogórki.

Komentarze do przepisu (6)

AgdGrojec 12 maja 2009
Pyszne i pięknie wyglądają na półce w kuchni ale czy sa dobre?
abigail 12 maja 2009
Moim zdaniem bardzo dobre. Są specyficzne. Można powiedzieć, że to sam smak "ubrany" w skórkę, bo nie nadają... Czytaj całość »
Moim zdaniem bardzo dobre. Są specyficzne. Można powiedzieć, że to sam smak "ubrany" w skórkę, bo nie nadają się do krojenia. Gryziesz, skórka pęka i smak rozlewa się w ustach. Mnie smakują bardzo. Możesz spróbować najpierw ze dwa słoiczki przy okazji kiszenia ogórków, bo po miesiącu można degustować.
olga42_2006 01 sierpnia 2011
Do kiszenia pomidorów w Rosji OBOWIĄZKOWO dodaje się jeszcze 1 łyżka cukru na 1 l wody
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • małe pomidorki, dowolna ilość; ok. 2 kg na 4 duże słoiki
  • czosnek, 1-2 ząbki na słoik
  • koper do kiszonek
  • liście porzeczki lub wiśni, po listku na słoik
  • świeży chrzan
  • ziele angielskie, 2 ziarna na słoik
  • pieprz, 1-2 ziarenka na słoik
  • liść laurowy
  • sól
Składniki