Kiszone pomidory

Kiszone pomidory
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

Składniki

  • Pomidory (np czereśniowe)
  • kilka ząbków czosnku
  • biała gorczyca
  • korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
  • Ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • gałązki kopru
  • cebula pokrojona w półplasterki

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.

  2. Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.

  3. Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

Futka 09 września 2015
Świetna propozycja :)
renka 09 września 2015
Zrobiłam dzisiaj na próbę 3 słoiki -)))
renka 29 stycznia 2016
Dzisiaj otworzyłam,jak dla mnie "nic specjalnego" miękkie,kwaśne zużyłam je do zupy pomidorowej,ale... Czytaj całość »
Dzisiaj otworzyłam,jak dla mnie "nic specjalnego" miękkie,kwaśne zużyłam je do zupy pomidorowej,ale więcej nie zrobię :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomidory (np czereśniowe)
  • kilka ząbków czosnku
  • biała gorczyca
  • korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
  • Ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • gałązki kopru
  • cebula pokrojona w półplasterki
Składniki