Kiszone ogórki

Kiszone ogórki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych by utworzyć smak idealny dla mnie i mojej rodziny. Po kilku latach okazało się, że smak tych właśnie ogórków kiszonych jest idealny nie tylko dla mojej rodziny :) To już było wielkie uznanie dla mnie :)

Składniki

  • ogórki
  • korzenie chrzanu
  • liście chrzanu
  • łodygi i kwiat kopru
  • czosnek
  • liście winogron
  • sól do przetworów
  • zimna woda

Przygotowanie

  1. Na 1 litr zimnej wody wsypuję 1,5 łyżki soli.

    Wiadomo jeśli jest potrzeba zrobić większą ilość zalewy to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilości składników.

    Można odrobinę wody zagrzać i rozpuścić w niej sól.

  2. Ogórki upycham w słoiku i dodaję do każdego korzeń chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 4-5 ząbków czosnku i sporą część łodygi kopru z częścią kwiatu, liść winogrona. Zalewam to wodą z rozpuszczoną solą i odstawiam do spiżarki.
    W momencie jak zaczynają się kisić może wyciekać solanka. Dokręcam więc wieczka, czasami nawet dwa razy dziennie

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 08 czerwca
zawsze i wszędzie ;)
Maudie 09 czerwca
Cudowne!Podkradam słoiczek :))))
ElMar 13 czerwca
Niezły zapas ogórków:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki
  • korzenie chrzanu
  • liście chrzanu
  • łodygi i kwiat kopru
  • czosnek
  • liście winogron
  • sól do przetworów
  • zimna woda
Składniki