Kiszone cytryny

Kiszone cytryny
> > 6 os.
> 15 min
średnie
tanie
Kiszone cytryny są popularne w kuchni marokańskiej. To dodatek do tażinu, gulaszy czy sosów. Zalewę można dodawać do dipów, dań z owoców morza czy nawet herbaty.

Składniki

  • Na 1 słoik 1l
  • Cytryny - 5-6 małych + 3-4 duże
  • Sól gruboziarnista - 5-6 płaskich łyżek
  • Liść laurowy - 1szt
  • Laska cynamonu - 1szt
  • Pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Cytryny szorujemy. Najlepiej byłoby używać cytryn niewoskowanych, jeśli uda się wam takie kupić.
    Słoik myjemy, wyparzamy.
    Małe cytrynki będziemy wkładać do słoika, z dużych wyciśniemy sok.
    Nacinamy małe cytryny od ogonka na 4 części, ale nie rozcinamy do końca. Rozchylamy ćwiartki, wsypujemy do każdej cytryny po 1 łyżce soli, nacieramy i zamykamy cytryny. Wkładamy do słoika dość ciasno. Dokładamy liść laurowy, cynamon, pieprz.
    Zalewamy całość sokiem z dużych cytryn. Dolewamy przegotowanej ostudzonej wody tak, aby cytryny były zalane (w słoiku powinno pozostać puste ok 2 cm od góry).
    Cytryny trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu przez miesiąc. Co kilka dni mieszamy, aby sól dobrze się rozpuszczała. Po tym czasie są gotowe. Wkładamy je do lodówki - mogą wytrzymać nawet rok, choć z pewnością rozejdą się szybciej.

    Kiszone cytryny można jeść w całości. Do gulaszu wystarczy 1 ćwiartka cytryny (należy opłukać ją z ewentualnych pozostałości soli i pozbyć się pestek przed dodaniem). Skórkę można kroić drobno i dodawać do sosów.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 27 września 2021
Super pomysł:)
KORAL 28 września 2021
Świetne, taką skórkę lubię z mięskiem.
kuchmariola63 28 września 2021
Ciekawy przepis :)
Składniki
  • Na 1 słoik 1l
  • Cytryny - 5-6 małych + 3-4 duże
  • Sól gruboziarnista - 5-6 płaskich łyżek
  • Liść laurowy - 1szt
  • Laska cynamonu - 1szt
  • Pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki
Składniki