Kiszone buraki

Kiszone buraki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zdrowie zamknięte w słoikach .

Składniki

  • *2 kg buraków * 4/6 ząbków czosnku -zależnie od tego jaki jest mocny
  • * liście laurowe * pieprz ziarnisty * 6 szklanek wody przegotowanej , zimnej * 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Przygotuj 3 słoiki mniej więcej 900 ml każdy lub 1 większy , 2 mniejsze .
    Buraki obieramy , osuszamy i kroimy w kawałki .
    Wodę rozrabiamy z solą .
    Każdy słoik wypełnij burakami a między buraki włóż po 2 ząbki obranego i pokrojonego w słupki czosnku , 1 liść laurowy i po 3 ziarna pieprzu . Całość zalej wodą z solą tak aby zakryła buraczki . Delikatnie zakręcamy .Odstawiamy w chłodne miejsce na około tydzień . Może to być lodówka.Powstały sok zlewamy do małych butelek lub słoiczków i piejemy . Gotowy sok przechowuje się w lodówce . Z buraków można zrobić barszcz , sałatki itd . Jeżeli słoiki są różnych rozmiarów jak mnie , wiadomo , że do większego dajemy więcej pieprzu i czosnku a do mniejszego mniej . Trzeba wypośrodkować :D

  2. Jakie wartości mają kiszone buraki ?
    Zapraszam na :

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/07/kiszone-buraki.html

Składniki
  • *2 kg buraków * 4/6 ząbków czosnku -zależnie od tego jaki jest mocny
  • * liście laurowe * pieprz ziarnisty * 6 szklanek wody przegotowanej , zimnej * 2 łyżki soli
Składniki