Kiszone buraczki.

Kiszone buraczki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sezon buraków trwa, póki są świeże i młode, trzeba robić zakwas i pić, bo jest zdrowy :)

Przygotowanie

  1. Obrane buraki kroimy w ósemki.

  2. Układamy w słoju warstwa buraków, czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i kminek i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy to osolonym, letnim, wywarem z parzenia suszu kopru. Przykrywamy słój gazą lub tetrową pieluchą. Codziennie zaglądamy czy nie ma pleśni, po 5 dniach próbujemy.

  3. Jak jest dobry to cedzimy przez sitko.

  4. Sok z kiszonych buraczków zagotowujemy i gorący wlewamy do czystych butelek. Butelki zakręcamy i ostudzone wynosimy do piwnicy. Najlepsze butelki do zakwasu są po cydrze lubelskim.

  5. Na zdrowie :)

Składniki