Kiszona kapusta w słoikach

Kiszona kapusta w słoikach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Jest trochę roboty i bałaganu ale bardzo wygodnie zimą

Składniki

  • Poszatkowana kapusta 20 kg
  • Liście laurowe 1 op.
  • Ziele angielskie 1 op
  • Marchew starta na tarce z grubymi oczkami ok.1 kg
  • Sól kamienna ok.1 kg

Przygotowanie

  1. Do dużej michy wsypywać partiami poszatkowaną kapustę wrzucać po kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela sypnąć garść soli i dobrze wymieszać,spróbować czy dosyć słone,/sól sypię "na oko" ma być dobrze posolone.

  2. Następnie postępujemy jak wyżej,aż do wyczerpania kapusty.

  3. Przed mieszaniem przegotować dużą miskę,w której kapusta bedzie leżakowała 3 dni.
    Ja mam do tego duuże wiadro plastikowe, w które wkładam duży foliowy wór i tam partiami dodaję przyprawioną i wymieszaną kapustę.

  4. Po wymieszaniu wszystkiej kapusty,ugniatamy ją mocno ,przykrywamy ściereczką.
    Przez następne trzy dni "przebijamy kapustę czystym kijem ponieważ kapusta "buzuje"Czynność tą wykonujemy kilka razy w ciągu dnia.

  5. W 3 dniu przekładamy kapustę do słoików /u mnie weki i kilka mniejszych słoików/,mocno ugniatając pozostawiając 1cm ,jeżeli jeszcze wydzielają się gazy wkładamy słoiki do woreczków foliowych i pozostawiamy na jeden dzień w kuchni przebijając w razie potrzeby plastikowym długim przedmiotem np. druty do dziergania.
    Na koniec sprawdzamy czy z wierzchu jest woda jeżeli nie dolewamy.posoloną wodę.
    Przykrywamy słoiki lub zakręcamy i wynosimy z woreczkami do piwnicy,ponieważ jeszcze może wyciekać.Woreczki chronią nasze półki przed zabrudzeniem

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 14 października 2013
Świetny i pouczający przepis, kapusta na pewno pyszna, kiedyś robiłam. Super pomysł z folią na wyciekający... Czytaj całość »
Świetny i pouczający przepis, kapusta na pewno pyszna, kiedyś robiłam. Super pomysł z folią na wyciekający sok, pozdrówka :))
grazka950 30 listopada 2013
zrobiłam i jest bardzo dobra,a pomysł z woreczkami taki prosty że aż wstyd że prędzej na to się nie... Czytaj całość »
zrobiłam i jest bardzo dobra,a pomysł z woreczkami taki prosty że aż wstyd że prędzej na to się nie wpadło;bardzo polecam :-))))
grazka950 16 sierpnia 2014
kilka słoiczków musiałam już zrobić, bo nikt nie chce czekać do jesieni, pozdrawiam :))) i wszystkim polecam !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Poszatkowana kapusta 20 kg
  • Liście laurowe 1 op.
  • Ziele angielskie 1 op
  • Marchew starta na tarce z grubymi oczkami ok.1 kg
  • Sól kamienna ok.1 kg
Składniki