Kiszona kapusta

Kiszona kapusta
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

Składniki

  • kilka główek kapusty
  • sól do przetworów
  • opcjonalnie: kminek, marchew, kwaśne jabłko

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką.

  2. Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 . Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko.
    Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli.

  3. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania.

Składniki
  • kilka główek kapusty
  • sól do przetworów
  • opcjonalnie: kminek, marchew, kwaśne jabłko
Składniki