Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to idealny materiał na zdrowe i pyszne kiszonki. Od paru lat to obowiązkowe przetwory, które pojawiają się w naszej spiżarni. W zimowe dni są wspomnieniem lata.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 371
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 371
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 767
Składniki
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.