Kiszona cukinia.

Kiszona cukinia.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Docherro
Cukinię kisimy jak ogórki ,jest jędrna i bardzo smaczna.W zimowe dni mamy wspomnienie lata,serdecznie polecam:)

Składniki

  • cukinia 3-4 szt
  • koper kilka gałązek
  • czosnek p 4 ząbki na słoik
  • chrzan po kawałku do słoika
  • woda przegotowana dobrze słona

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię pokroić w paski pasujące długością do słoika.Jeśli cukinia jest starsza wykroić środek z nasionami.
    Na spód słoika litrowego dać koper,czosnek,oraz chrzan,na to ułożyć paski cukinii,na wierzch dać troszkę kopru oraz dwa ząbki czosnku.

    Wodę zagotować ze solą ,najlepsza by była sól kamienna lub morska...łyżkę soli na 1litr wody.

    Gorącą przegotowaną wodą zalewamy cukinię,boki słoika wytzeć do sucha,zakręcić i odstawić w kuchni na noc.
    Na drugi dzień wynieść w chłodne miejsce.


    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (21)

fafiatko 22 sierpnia 2018
Swietny przepis! nigdy nie mialam okazji sprobowac a widze , ze warto!
bryssska 23 sierpnia 2018
Robiłam w tamtym roku, ale jakoś nam nie przypadła do gustu, jeszcze mi zostało kilka słoików, ;-d
Jagodzianka17 23 sierpnia 2018
Cukinię uwielbiam w każdej postaci, ale tej wersji jeszcze nie jadłam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 3-4 szt
  • koper kilka gałązek
  • czosnek p 4 ząbki na słoik
  • chrzan po kawałku do słoika
  • woda przegotowana dobrze słona
Składniki