kiszona botwinka

kiszona botwinka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Po tygodniu kiszenia taką botwinkę można użyć jako bazę do chłodnika, zrobić z niej barszcz lub zjeść jako sałatkę.

Składniki

  • botwinka - 2 pęczki
  • chrzan - kawałek korzenia
  • czosnek - kilka ząbków
  • gałązki kopru z kwiatostanami - 2-3 szt
  • woda, sól

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyć. Liście pokroić na kawałki, buraczki w plasterki.

  2. Botwinkę ułożyć w słoiku, przekładając pokrojonym na kawałki chrzanem i ząbkami czosnku. Na górę położyć gałązki kopru.

  3. Wodę wymieszać z solą (1 łyżka na litr), zalać botwinkę. Słoik szczelnie zamknąć. Po tygodniu kiszonka jest gotowa do jedzenia.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 26 lipca
Pychotka, zwłaszcza barszcz, ale wszytko super smakuje :)
Składniki
  • botwinka - 2 pęczki
  • chrzan - kawałek korzenia
  • czosnek - kilka ząbków
  • gałązki kopru z kwiatostanami - 2-3 szt
  • woda, sól
Składniki