Kiszka ziemniaczana z grilla

Kiszka ziemniaczana z grilla
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Dla mnie jest smaczniejsza nawet od kiełbasy z grilla!

Przygotowanie

  1. Starłam ziemniaki na tarce do ziemniaków. To było tylko kilo więc ręcznie. Na patelni przesmażyłam drobno pokrojony boczek, nie puścił tłuszczu więc dodałam łychę smalcu. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone drobno pieczarki. Przesmażyłam do zrumienienia.
    Schłodzone dodałam do masy ziemniaczanej.
    Do ziemniaków dodałam jeszcze mąkę, jajo i przyprawy i sól w zależności od objętości- 1 łyżka na każdy litr masy.

  2. Namoczyłam jelito, a potem je przepłukałam wewnątrz wodą.

  3. To była mała ilość więc użyłam grubego lejka do nakładania. Końcówkę posmarowałam smalcem i naciągnęłam jelito. Końcówkę zawiązałam.

  4. Jelita wypełniałam do "połowy".
    Teraz powinno się kiszkę przed upieczeniem nakłuć wykałaczką.
    Najbardziej lubię obgotowaną kiszkę, więc ją włożyłam do rondla z osoloną wodą i też nakłułam jak zaczęła się obkurczać.
    Gotowałam ją 30 minut.
    Wyszło 8 sztuk.

  5. W takiej formie dobrze się też przechowuje.
    Schłodzoną kiszkę dałam na grill.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (43)

Dariusz-D 12 maja
Ależ Pani cudo zrobiła. Dla mnie to awykonalne jest....
Gratuluję bardzo:-)
KORAL 13 maja
Kiszka pierwsza klasa :)
kuchmariola63 13 maja
Uwielbiam takie kiszki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki