Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rok temu kupiłam pewnej firmy ketchup z pomidorów i śliwek. W tym roku postanowiłam sam spróbować stworzyć coś podobnego. Wyszedł bardzo smaczny sos - ketchup. Świetnie komponuje się z wędliną, parówkami, żółtym serem...
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 136
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 136
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Składniki
Pomidory pokroić na małe części, dodać pokrojoną paprykę, dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko a skórki i pestki wyrzucić.
Śliwki pokroić w paski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobną posiekaną cebulę, przecier pomidorowo-paprykowy, ocet, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, wymieszać.
Początkowo dusić (najlepiej na patelni) pod przykryciem, po ok. 5 minutach zdjąć pokrywkę, mieszając od czasu do czasu gotować do zgęstnienia ok. 20-30 minut. W razie potrzeby gotować krócej lub dłużej. Wszystko razem zmiksować blenderem.
Przelać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.