Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ketchup z cukinii

Składniki

  • (szklanka 250 ml) (porcja na 2,5 l ketchupu)
  • Cukinia 1,5 kg młoda może być ze skórką, większe bez skóry i ziaren
  • Cebula 0,5 kg
  • Cukier 250 g
  • Ocet jabłkowy 3/4 szklanki ( można użyć zwykłego)
  • Sól 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki łącznie 400 g
  • Słodka papryka łyżeczka
  • Ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • Pieprz łyżeczka

Przygotowanie


  1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej ( U mnie młoda cukinia ze skórką. Cukinię można obrać wtedy kolor będzie bardziej intensywny czerwony.) Posolić, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Po tym czasie przełożyć całość do garnka, nie odciskać. Grotować do miękkości 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zblendować. Dodać cukier, ocet, koncentrat oraz przyprawy. Całość ponownie zagotowywać.

    Gorący ketchup przelewać do wyparzonych najlepiej gorących słoików. Odwrócić do góry dnem i poczekać 30 minut powinny się zassać. Jeśli tak się nie stanie dodatkowo pasteryzować przez ok. 8-10 minut.
    Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje p

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 15 września
Qrcze, nie za dużo tej dobroci na raz? ;) Ty;e tych przepisów dodałaś, że nie wiadomo, za co się zabrać... Czytaj całość »
Qrcze, nie za dużo tej dobroci na raz? ;) Ty;e tych przepisów dodałaś, że nie wiadomo, za co się zabrać ;p
Pyszne przepisy, ale jak tu pogodzić obiad z kolacją i śniadaniem :D
Składniki
  • (szklanka 250 ml) (porcja na 2,5 l ketchupu)
  • Cukinia 1,5 kg młoda może być ze skórką, większe bez skóry i ziaren
  • Cebula 0,5 kg
  • Cukier 250 g
  • Ocet jabłkowy 3/4 szklanki ( można użyć zwykłego)
  • Sól 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki łącznie 400 g
  • Słodka papryka łyżeczka
  • Ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • Pieprz łyżeczka
Składniki