Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ketchup z cukinii z papryką i cebulą, który można stosować na zimno do kanapek czy frytek lub na ciepło jako sos do potraw.

Składniki

  • 1,5kg cukinii
  • 2-3 papryki czerwone
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 0,5szkl. octu
  • 1szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam z pestek i również pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cukinii. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę i wymieszałam z papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam ketchup do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na minimalny i na wolnym ogniu gotowałam ketchup jeszcze ok. 15-20 minut. Gorący ketchup przełożyłam do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aby w tej pozycji wystygły. Po ostygnięciu słoiczki wstawiłam do lodówki, w której je przechowuję. Można oczywiście odstawić w inne chłodne miejsce.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 02 grudnia
Super!
:-)
SprytnaChochla 4 dni temu
Super, fanie się sprawdzi jako sos na pizzę!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5kg cukinii
  • 2-3 papryki czerwone
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 0,5szkl. octu
  • 1szkl. cukru
Składniki