Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowych ketchupów. Nie zawiera syropu kukurydzianego, fruktozy czy konserwantów. Jeśli nie jesteś fanem cukru, możesz z powodzeniem zamienić go na erytrytol. Pamiętaj, że do tego przetworu możesz dodać tyle przypraw i octu, ile tylko chcesz. Możesz bardzo elastycznie dostosować ten ketchup z cukinii do twoich indywidualnych upodobań.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 558
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1929
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1204
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 137
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 100
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 558
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1929
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1204
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 137
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 100
Składniki
Gotowy ketchup przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Cukinię umyj i obierz, a następnie wykrój gniazda nasienne. Pozostałą część warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, a paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój je w małą kostkę.
Warzywa przełóż do miski i zasyp solą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia całą zawartość miski przełóż do garnka i ugotuj warzywa do miękkości. Zmiksuj je na gładko blenderem.
Dodaj cukier, ostrą paprykę, passatę i 25 ml octu. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze octu i soli. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20-30 minut.
Niewielkie słoiczki wysterylizuj we wrzątku lub w piekarniku. Gorący ketchup z cukinii przelej do przygotowanych słoików i mocno zakręć. Przetwory pasteryzuj w nagrzanym piekarniku do 110 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Po wyjęciu postaw słoiki do góry dnem i całkowicie ostudź.