Keczup z cukinii

Keczup z cukinii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przez wiele lat próbowałam zrobić dobry domowy keczup, a moje zmagania skończyły się dopiero w chwili, gdy zrobiłam swój pierwszy keczup z cukinii. Od tego czasu robię własny keczup każdego lata, wykorzystując coroczny urodzaj cukinii (która w pewnym momencie po prostu zasypuje nas owocami, a wówczas z cukinii robię dosłownie wszystko, co się da). Przepis nazwałam bazowym, bo z łatwością poddaje się modyfikacjom.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 0,5 kg cebuli (waga po obraniu z łusek)
  • garść soli (moja garść nie jest zbyt wielka i zawiera 50 g soli kamiennej)
  • 2 szklanki cukru najlepiej trzcinowego – tym razem użyłam mniej, bo chciałam uzyskać mniej słodki keczup – dodałam 1 szklankę br
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 400-500 g koncentratu pomidorowego (ilość zależy od uzyskanego koloru gotowego keczupu – ja lubię jednak wyraźnie czerwony, a ni
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5-1 płaskiej, a nawet 1 czubatej łyżeczki pieprzu cayenne (zależnie od preferencji) – zacznij od mniejszej ilości, zawsze prze
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, całość zasyp garścią soli, wymieszaj dokładnie i odstaw na przynajmniej 6 godzin. Najlepiej warzywa przygotować wieczorem i odstawić na całą noc. Nie odciskaj z warzyw soku.

  2. Po tym czasie warzywa gotuj bez przykrycia do momentu, aż się rozgotują i zrobi się z nich papka. Odparuje też sporo soku.

  3. Wtedy dodaj cukier (lub inny słodzik) i ocet, gotuj przez 20 minut.

  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj przez kolejne 20 minut. Należy pamiętać, aby wszystko mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.

  5. Na koniec całość zmiksuj, przełóż do niewielkich słoiczków i pasteryzuj przez 10 minut.

Komentarze do przepisu (2)

elade 12 września 2019
Świetny przepis! Już drugi rok go robię i co dla mnie najważniejsze,wnuczka go uwielbia.Dziękuję Hajduczku!
hajduczek-naturalnie 16 września 2019
Elade, bardzo się cieszę!
Składniki
  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 0,5 kg cebuli (waga po obraniu z łusek)
  • garść soli (moja garść nie jest zbyt wielka i zawiera 50 g soli kamiennej)
  • 2 szklanki cukru najlepiej trzcinowego – tym razem użyłam mniej, bo chciałam uzyskać mniej słodki keczup – dodałam 1 szklankę br
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 400-500 g koncentratu pomidorowego (ilość zależy od uzyskanego koloru gotowego keczupu – ja lubię jednak wyraźnie czerwony, a ni
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5-1 płaskiej, a nawet 1 czubatej łyżeczki pieprzu cayenne (zależnie od preferencji) – zacznij od mniejszej ilości, zawsze prze
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
Składniki