Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc.
Następnie odlać nadmiar soku, przełożyc do szerokiego, głębokiego rondla. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 30 minut, często mieszając.
Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wydrążoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę ostrą. Gotować dalej 15 minut często mieszając.
Odstawic z ognia do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę zmiksować blenderem. Przełożyć ponownie do garnka, dodać zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i resztę przypraw. Gotować jeszcze, aż do uzyskania odpowiedniej gęstosci, pamiętajac o częstym mieszaniu.
Można gorący keczup od razu wkładać do wyparzonych słoiczków i po założeniu nakrętki odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygniecia lub lekko wystudzony nastawic na 20 minut do pasteryzacji.
Komentarze do przepisu (2)