Keczup domowy

Keczup domowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agajolaw
Prosty przepis na naturalny keczup bez konserwantów.

Składniki

  • 1kg pomidorów (miękkie)
  • 2 duże cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • Pieprz
  • Sól
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. Do garnka lub patelni wsypujemy cukier (bez tłuszczu) .Gdy się z karmelizuje dajemy pokrojoną cebulkę dymkę i czosnek (nie mieszamy! ) a następnie pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Kiedy zacznie się dobrze redukować dodajemy ocet. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito i dalej gotujemy doprawiając solą,pieprzem,bazylią i jeśli jeszcze trzeba odrobiną octu. Jeśli ktoś ma życzenie można dodać odrobinę chilli. Gorący wlewamy do słoików .Jeśli od razu do zjedzenia to po ostygnięciu do lodówki,jeśli na zimę to Słoiki układamy w garnku wyłożonym gazetą, zalewamy wodą tak by całkowicie pokryła słoiki, doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy 25 min.

Składniki
  • 1kg pomidorów (miękkie)
  • 2 duże cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • Pieprz
  • Sól
  • Bazylia
Składniki