Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując domowe przetwory, warto pamiętać również o tych mięsnych. Domowe konserwy, takie jak chociażby karkówka w słoikach, zachwycają smakiem. Doskonale sprawdzają się również na wszelkiego rodzaju biwakach i wycieczkach. Dodatkowo, masz pełną kontrolę nad ich składem i zyskujesz pewność, że nie będzie w nich żadnych konserwantów ani podejrzanych składników.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 37
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 609
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 37
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 609
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 54
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 78
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 53
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj je pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się do słoików.
W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do składników marynaty.
Umieść karkówkę w misce albo pojemniku i natrzyj przyprawami karkówkę. Wsyp żelatynę i zalej całość wodą. Wyrabiaj mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinno być klejące i jednolite. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej pozostawić tak na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Wyciągnij mięso z lodówki. Przygotuj też suche, wyparzone i czyste słoiki. Do każdego z nich włóż liście laurowe i ziele angielskie.
Wyłóż kawałki mięsa do każdego ze słoików. Ugnieć dobrze, aby przylegały do siebie bez dużej ilości powietrza. Zakręć mocno słoiki.
Przygotuj duży garnek i wyłóż go bawełnianą ściereczką. Umieść w nim słoiki. Zalej wodą, aby woda sięgała prawie do zakrętek.
Gotuj w ten sposób mięso przez 2-3 godziny od momentu zagotowania. Pozostaw tak na całą noc, aby naczynie się ostudziło. Kolejnego dnia znów pasteryzuj przez około godzinę. Odstaw słoiki na blat do wystudzenia.