Karkówka dojrzewająca podwędzana, wędlina idealna na święta

Karkówka dojrzewająca podwędzana, wędlina idealna na święta
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam karkówkę dojrzewającą podwędzaną, idealna wędlina na święta, naturalna i bardzo smaczna. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/t5K6UIZZdTI

Składniki

  • Karkówka wieprzowa 1,5 kg.
  • Sól 200 g.
  • Cukier 100 g.
  • Drewno bukowe 1 klocek.

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do większej miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie mieszamy i wcieramy w mięso, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas przekładamy karkówkę na drugą stronę aby równomiernie wytracała wodę z wnętrza.
    Po 48 godzinach mięso dokładnie płuczemy i nabijamy na hak, wieszamy w przewiewnym miejscu aby się obsuszyła przed wędzeniem.
    Po tym czasie rozpalamy wędzarnię i ją osuszamy, redukujemy temperaturę do 30 stopni i wkładamy karkówkę do środka wędzarni, podwędzamy około 2-3 godzin w temperaturze 30 stopni.
    Po tym czasie mięso wieszamy do dojrzewania w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na minimum 14 dni i gotowe !!!

  2. Karkówkę kroimy bardzo cienko, wtedy jest najlepsza :-)
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 15 listopada 2021
Wygląda obłędnie!
KulinarnaChwila 16 listopada 2021
Pyszności:)
Składniki
  • Karkówka wieprzowa 1,5 kg.
  • Sól 200 g.
  • Cukier 100 g.
  • Drewno bukowe 1 klocek.
Składniki