Kanie w zalewie orientalnej

Kanie w zalewie orientalnej
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pokusić nie mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu.

Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka 3,2%
  • mąka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 450 g ketchupu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 10 liści kaffiru
  • 10 g przyprawy chana masala
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

    W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
    Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
    Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

Składniki
  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka 3,2%
  • mąka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 450 g ketchupu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 10 liści kaffiru
  • 10 g przyprawy chana masala
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu
Składniki