Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba.

Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • Zalewa : 1 szklanka pctu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 sztuk liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • półtora łyżki soli
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego

Przygotowanie

  1. Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane.

    Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni.
    Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut.

    Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa i smażone grzyby powodują, że słoiki nie muszą być pasteryzowane. Ale jeśli chcemy przechować słoiki to pasteryzujemy.

Komentarze do przepisu (2)

Bellapi 09 września 2017
poproszę słoiczek :)
Obserwator 10 września 2017
Tylko jeden ?
Składniki
  • 10 kapeluszy kani
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • Zalewa : 1 szklanka pctu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 sztuk liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
  • półtora łyżki soli
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego
Składniki