Kanie w zalewie ketchupowej

Kanie w zalewie ketchupowej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wczoraj, ot tak, przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby.

Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka
  • mąka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 460 g ketchupu np. Folwark
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 sztuk liści laurowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
    Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
    Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.

Komentarze do przepisu (9)

Futka 04 listopada 2018
Ale fajne! :D Muszą smakować wybornie <3
danielek 04 listopada 2018
Gregor fajowe :)
kuchmariola63 04 listopada 2018
W ten sposób zrobionych kani jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka
  • mąka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 460 g ketchupu np. Folwark
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 sztuk liści laurowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu
  • sól, pieprz
Składniki