Kaczy smalec

Kaczy smalec
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Zawsze gdy kupi się kaczkę zostaję sporo sadła i skóry, które niekoniecznie chce się dodawać do potrawy. Można przygotować przepyszny smalec ze skwarkami. Z jednej tuszki wychodzi jeden słoik około 330 ml, używam go do smażenia drobiu.

Składniki

  • skóra i sadło z kaczki

Przygotowanie

  1. Obcięłam nadmiar skóry i sadła z kaczki- kaczka poszła do gotowania.

    Pocięłam skórę i sadło w kostkę i na bardzo małym ogniu wytopiłam je w rondelku. Będzie gotowe jak skwarki będą lekko zrumienione.

  2. Smalec przelałam do sparzonego suchego słoika. Zakręciłam i sam się zassie. Taki smalec można przechowywać w piwnicy bardzo długo- mam słoiczki paroletnie. Otworzony ładnie przechowuje się w lodówce.

    Wykorzystuję do smażenia drobiu.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 01 maja
Mniam , mniam...chociaż nie powinnam :)
BEATA1978 01 maja
U Ciebie nic się nie zmarnuje :) A ściereczki to chyba kupujesz z tej samej firmy co ja :)
Nie ma to jak domowy smaluszek.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • skóra i sadło z kaczki
Składniki