Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kabaczek w zalewie octowej to niesamowicie szybki i prosty przepis na aromatyczny dodatek do obiadu czy sałatki. Nie wymaga pasteryzowania! Nie ma z resztą takiej potrzeby – zawartość słoików znika w ekspresowym tempie. Kabaczki przygotowane w ten sposób świetnie pasują do pieczonej wołowiny, kanapek, drobiowych wędlin. Dodatek pieprzu i czosnku nadają im wyjątkowego smaku.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 424
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12284
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 82
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 424
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12284
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 82
Składniki
Umyj i wysterylizuj dwa półlitrowe słoiki Kabaczki umyj i odkrój pozostałości kwiatów. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 2-3 cm. Czosnek obierz i delikatnie zgnieć. Natkę pietruszki umyj i osusz. Na dnie każdego słoika umieść po: 4 ząbki czosnku, 2 gałązki natki, 1 liściu laurowym, 1 łyżce pieprzu.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą wodę, ocet i sól. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz zalewę też lekko podgrzać, dzięki czemu sól rozpuści się szybciej. Każdy ze słoików wypełnij ciasno plasterkami cukinii, a następnie zalej zalewą, by zakrywała wszystkie warzywa.
Kabaczka w zalewie octowej włóż do lodówki. Jest gotowy do spożycia po 24 godzinach marynowania. Zawartość słoików należy spożyć w ciągu 2-3 tygodni.