Jabłka w karmelu.

Jabłka w karmelu.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Pyszny dodatek do lodów,serka,ciast ,czy do herbaty. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1,5 kg twardych już obranychj jabłek
  • 500g cukru
  • sok z cytryny plus starta skórka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka pokroić na małe cząstki ,dać do miski i zasypać cukrem.
    Wymieszac i zostawić na cały dzień lub całą noc.
    Jabłka puszczą sok ,który należy odlać,a jabłka odcisnąć lekko łyżką.

  2. Odciśnięty sok przelać do garnka ,a jabłka zostawić w durszlaku.
    Gotowć syrop ,aż uzyska lekko miodowy kolor.

  3. Kiedy mamy już miodowy kolor,dodajemy skórkę statą z cytryny,oraz wyciśnięty sok.
    Dodać cynamon .

  4. Do syropu wrzucić jabłka i gotować z 15min.
    Jabłka puszczą znów sok ,więc je wyjmujemy na sitko a syrop gotujemy,aż zmniejszy objętośc,tu już robimy na wyczucie by syrop za bardzo nam nie zgęstniał.
    Jeśli syrop jest już odpowiedni wrzucamy jabłka i chwilę je gotujemy.

  5. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych sloików,wycieramy pod zakrętkę ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
    Z tej ilości jabłek wyszły mi dwa pół litrowe słoiki.
    Zamiast z lodami podałam z serkiem homo,bardzo smaczne połączenie,które na pewno Wam posmakuje:)

  6. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 28 września
To juz wyzsza szkola jazdy w przetworach a jablka musza smakowac oblednie!
Nevermore 29 września
Pychotka :) U nas w tym roku trochę jabłek na szarlotkę, oczywiście nie będziemy piec hihi, trochę dżemów,... Czytaj całość »
Pychotka :) U nas w tym roku trochę jabłek na szarlotkę, oczywiście nie będziemy piec hihi, trochę dżemów, musów i kompotów z przeróżnymi dodatkami.
Twój przepis biorę do pamięci, bo jabłek ci jeszcze u nas dostatek ;p
Futka 30 września
Wspaniały przepis na jabłuszka <3
Idealny dodatek do deserów :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg twardych już obranychj jabłek
  • 500g cukru
  • sok z cytryny plus starta skórka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Składniki