Jabłka na zimę bez smażenia

Przepis dnia 2013-09-13
Jabłka na zimę bez smażenia
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
Polecam ten przepis, bo jest prosty, oszczędny i nie zajmuje dużo czasu.Jabłka bez konserwantów na pyszną szarlotkę zimową porą.

Składniki

  • Składniki na 1 litrowy słoik : ok.1,3kg. kwaśnych jabłek np.antonówka
  • ok.1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W Dodać cukier i wymieszać. Ilość cukru zależy od smaku jabłek.Po paru minutach jabłka odcisnąć z soku i bardzo ściśle nałożyć do słoika. Powinno zmieścić się tyle startych jabłek , ile używamy do szarlotki na dużą blachę Zakręcone słoiki pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! ciacha.))

Komentarze do przepisu (13)

rosse 09 września 2013
Super szybki przepis:)
babciaaneczka 09 września 2013
Zawsze w ten sposób przygotowuję jabłka /tylko antonówki/ na szarlotkę. Smażone to już nie jest to. Dodaję... Czytaj całość »
Zawsze w ten sposób przygotowuję jabłka /tylko antonówki/ na szarlotkę. Smażone to już nie jest to. Dodaję jeszcze do utartych jabłek trochę mielonego cynamonu. Pozdrawiam.
marysia11082 11 września 2013
Też robię tak jabłka,ale w tym roku moja jedyna jabłonka nie obrodziła.Pomysł bardzo dobry robię z... Czytaj całość »
Też robię tak jabłka,ale w tym roku moja jedyna jabłonka nie obrodziła.Pomysł bardzo dobry robię z jabłek,które mi smakują.Zimą dobre na szarlotki albo do naleśników.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na 1 litrowy słoik : ok.1,3kg. kwaśnych jabłek np.antonówka
  • ok.1/2 szklanki cukru
Składniki