Jabłka na jabłecznik

Jabłka na jabłecznik
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
jabłka zimą niestety tanie nie są,ale możemy je przygotować w sezonie i móc piec szarlotki całą zimę:)))

Składniki

  • jabłka wedle uznania, ja przygotowałam słoiki na 11,05 kg jabłek
  • 1-do 2kg cukru na tę ilość jabłek
  • 1 cynamon

Przygotowanie

  1. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o dużych oczkach ( użyłam sprytnej w kuchni "Kasi" z MPM )
    dodałam cukier,tyle ile wymagały jabłka,nie lubię zbyt słodkich ciast,każdy może przecież dodać tyle ile lubi:))) wsypałam cały cynamon i drewniana kopystką wymieszałam Jabłka z cukrem i cynamonem:))
    Wkładałam do słoików i pasteryzowałam około 25-30 minut:)))
    z tej ilości jabłek wyszło mi 10 słoików 0,9 l i jeden słoik 0,5 l.
    Słoik na blaszkę ciasta kruchego wystarcza:)) Po otwarciu lubię dodać dowolna galaretkę przed wyłożeniem na ciasto:))) po wystygnięciu super się kroi i nie rozpada:)) galaretka ładnie ścina jabłka:)))

  2. W

Komentarze do przepisu (2)

renka 01 października 2013
A zimą "jak znalazł" do szarlotki pierwsza klasa -)
paskudna2206 02 października 2013
Tak kochana:))) robię je co roku:)))zapach jesieni jest niepowtarzalny:))) zimą takich jabłek w sklepie nie ma:)))
Składniki
  • jabłka wedle uznania, ja przygotowałam słoiki na 11,05 kg jabłek
  • 1-do 2kg cukru na tę ilość jabłek
  • 1 cynamon
Składniki