Jabłka kiszone

Jabłka kiszone
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Kiszone jabłka to wyśmienity dodatek do różnego rodzaju surówek i sałatek. Przepis na nie Ewa Wachowicz zaprezentowała w 399 odcinku programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • kilka niedużych jabłek
  • woda (najlepiej filtrowana)
  • 3 łyżki miodu na 1 l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody
  • liście wiśni i porzeczek
  • kora cynamonu
  • goździki

Przygotowanie

  1. Jabłka ułożyć w słoiku, przekładając je liśćmi wiśni i porzeczki. Między owocami umieścić kilka kawałków kory cynamonu oraz kilka goździków.

  2. Zalać wodą z solą i miodem (jeśli nie mamy filtrowanej, to trzeba ją zagotować i wystudzić). Docisnąć, zamknąć i odstawić.

  3. Po 2 tygodniach wynieść do spiżarni.

Składniki
  • kilka niedużych jabłek
  • woda (najlepiej filtrowana)
  • 3 łyżki miodu na 1 l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody
  • liście wiśni i porzeczek
  • kora cynamonu
  • goździki
Składniki