Grzyby po kaszubsku - smakołyk w słoiczku

Grzyby po kaszubsku - smakołyk w słoiczku
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Sałatka z mieszanych grzybów w przecierze pomidorowym: koźlarzy, podgrzybków, borowików, maślaków i kurek. Sprawdza się zarówno jako dodatek do kanapek, drugiego dania, wsad do tostów czy jeden ze składników zapiekanych kieszonek z ciasta francuskiego. Tylko od Was zależy, w jakim daniu znajdzie jeszcze zastosowanie, dla mnie jest uniwersalna.

Składniki

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 6 dużych cebul
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do tego grzyby. Przesmażać, często mieszając, by składniki się nie przypaliły. Dołożyć koncentrat, cukier, przemieszać.
    Wlać ocet, doprawić mocno do smaku i dusić około 20-25 minut.
    Gorącą sałatkę nakładać do wcześniej przygotowanych słoiczków- ja wykorzystuję małe po koncentracie pomidorowym, musztardzie czy chrzanie.
    Pasteryzować około 20 minut. Smacznego.



Komentarze do przepisu (2)

Kitka80 22 sierpnia 2019
Przetworów nigdy za wiele :)
KulinarnaChwila 22 sierpnia 2019
takich jeszcze nie robiłam :)
Składniki
  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 6 dużych cebul
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona
Składniki