Grzyby po cygańsku

Grzyby po cygańsku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pasjonata
Po prostu pyszne.

Składniki

  • 2,5kg grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki chilii
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Grzyby obrać . Pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować 15 min.

    Cebulę pokroić w paski i zeszklić na oleju.

  2. Gdy grzyby mamy ugotowane dodajemy je do cebuli razem z pozostałymi składnikami i dusimy na wolny ogniu ok. 20 min.

    Następnie przykładamy do słoików i pasteryzujemy 10 min.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 13 czerwca 2017
zaintrygowałaś mnie tym przepisem -grzyby z przecierem pomidorowym? ; jak tylko pojawią się grzyby chętnie... Czytaj całość »
zaintrygowałaś mnie tym przepisem -grzyby z przecierem pomidorowym? ; jak tylko pojawią się grzyby chętnie wypróbuję :)
pasjonata 14 czerwca 2017
Grzyby są pyszne. Ostrość smaku możemy regulować za pomocą papryki chili, w zależności czy lubimy ostre... Czytaj całość »
Grzyby są pyszne. Ostrość smaku możemy regulować za pomocą papryki chili, w zależności czy lubimy ostre smaki, czy bardziej łagodne.
Składniki
  • 2,5kg grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szkl. oleju
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki chilii
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
Składniki