Grzyby marynowane

Grzyby marynowane
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
grzyby wyraziste w smaku, kwaśne ale nie za bardzo, stary, dobry, wypróbowany przepis

Składniki

  • grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki, itp) ok 2 kg
  • sól
  • zalewa: woda 2 szkl
  • ocet 1 szkl
  • liście laurowe 2 szt
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ziele angielski
  • pieprz ziarnisty
  • cebula

Przygotowanie

  1. 1. grzyby obrać, umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 20 min, odcedzić,
    2. do wody dodać sól, cukier, przyprawy i pokrojona cebulę, gotować ok 5 min, dodać ocet,
    3. grzyby rozłozyć do umytych słoików, zalać zalewą, zakręcić czystymi zakrętkami,
    4. słoiki wstawić dogarnka, zalać wodą, od chwili zagotowania pasteryzować 15 min, nastepnego dnia pasteryzację powtórzyć,



    smacznego

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 16 października
pyszności :)
asia67 17 października
dziękuję :)
Składniki
  • grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki, itp) ok 2 kg
  • sól
  • zalewa: woda 2 szkl
  • ocet 1 szkl
  • liście laurowe 2 szt
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • ziele angielski
  • pieprz ziarnisty
  • cebula
Składniki