Grzyby marynowane

Grzyby marynowane
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto zrobić choć kilka słoiczków na zimę.

Składniki

  • 1 kg grzybów
  • cebula
  • łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1/2 l wody
  • niepełna szklanka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Grzyby myjemy ,odcinamy trzonki ,wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 30 min. Grzyby wyciągamy (bez cebuli) ,przekładamy do wrzącej zalewy (ocet z wodą i przyprawami) ,zagotowujemy. Gorące przekładamy do słoików (opcjonalnie można dodać ugotowaną cebulę) i zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia (do góry dnem).

Komentarze do przepisu (6)

Ewaaa 16 września 2014
przepadam za nimi, a najbardziej za takimi skitranymi, wyjadanymi po cichu prosto ze słoiczka :)))
mufinka 16 września 2014
Uwielbiam! Najfajniejsze takie maciupeńkie, też często prosto ze słoiczka wyżeram. :)
Futka 16 września 2014
Pyszne grzybki - bardzo lubię :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg grzybów
  • cebula
  • łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1/2 l wody
  • niepełna szklanka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka cukru
Składniki