Grzyby leśne po kaszubsku

Grzyby leśne po kaszubsku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Najczęściej grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie octowej. Moja propozycja to grzyby w słodko-kwaśnej marynacie z koncentratem pomidorowym.

Składniki

  • grzyby leśne 75 dag
  • cebula 1 szt duża
  • masło 2 łyżki
  • zalewa:
  • woda 0,75 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 10% 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Grzyby leśne /najlepiej jednego gatunku/ oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub zostawiamy w całości.
    W garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy, wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy 10 min i odsączamy.
    Cebule obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy ok. 5 min.
    Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy na patelnię do podsmażonych grzybów. Mieszając całość zagotowujemy. Gorące grzyby wraz z dodatkami i zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja dla pewności zawsze pasteryzuję ok. 10 min.

Składniki
  • grzyby leśne 75 dag
  • cebula 1 szt duża
  • masło 2 łyżki
  • zalewa:
  • woda 0,75 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • ocet 10% 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Składniki