Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 370
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 262
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 259
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 246
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 80
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 370
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 262
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 259
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 246
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 80
Składniki
Dokładnie oczyszczone grzyby obgotowujemy w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (wówczas zachowają swoje zabarwienie) ok. 10-15 min. Grzyby odcedzamy i chłodzimy, przelewając je czystą zimną wodą i ciasno układamy od razu do słoików. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z przyprawami, dodajemy ocet i powtórnie doprowadzamy do wrzenia. Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamykamy, a następnie pasteryzujemy. Czas pasteryzacji dla słoików o pojemności 0,5 l wynosi 45 min.