Gruszki w zalewie cytrynowej

Gruszki w zalewie cytrynowej
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: milla_poz
Nowa odsłona gruszek w zalewie słodko-kwaśnej. Pomysł inspirowany przepisem z Tele Tygodnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. Sok dodać do gotującej się wody, dodać też cukier i przyprawy. Gotować ok 5 minut.

  2. Gruszki umyć i obrać, pokroić na połówki (albo ćwiartki, jak kto chce), wydrążyć pestki. Włożyć do zalewy i gotować ok 7 minut.

  3. Słoiki wyparzyć i wkładać do nich gruszki, mnie się zmieściło do każdego słoika półtorej gruszki. Następnie zalać odcedzoną zalewą. Odwrócić do góry dnem i trzymać tak co najmniej godzinę (ja trzymałam więcej, bo to moje pierwsze przetwory).

  4. Zostało mi trochę zalewy więc zrobiłam w ten sam sposób jeden słoik jabłek, ale jabłka lepiej krócej trzymać w zalewie, bo się rozciapciają. Oczywiście można od razu kupić o dwie gruszki więcej, bo starczy całej zalewy.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 31 października 2010
Do czego takie gruszki można wykorzystać? :)
Konto usunięte 31 października 2010
do ciasta ubić smiętankę 30% i dodać pokrojone gruszki świetnie smakuje a jak dodasz jogurt i żetatyny2... Czytaj całość »
do ciasta ubić smiętankę 30% i dodać pokrojone gruszki świetnie smakuje a jak dodasz jogurt i żetatyny2 łyżeczki to masz 1litr kremu
milla_poz 01 listopada 2010
Myślę, że można ich użyć jako dodatek do jakiegoś smacznego deseru, np tarty z gruszkami i masą migdałową... Czytaj całość »
Myślę, że można ich użyć jako dodatek do jakiegoś smacznego deseru, np tarty z gruszkami i masą migdałową autorstwa Poziomki, albo zjeść same do herbatki w jakiś zimowy wieczór :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki