Gęsi smalec

Gęsi smalec
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.

Składniki

  • sadło gęsie

Przygotowanie

  1. Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki.

    Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.

  2. Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach.

    Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam.

    Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo.
    Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

kuchmariola63 18 stycznia
Bardzo zdrowy smalec.
kucharka-amatorka 19 stycznia
Nie ma to jak domowy.
KORAL 19 stycznia
Super, będzie jeden malutki słoiczek dla mnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sadło gęsie
Składniki