Galaretka z płatków piwonii:

Galaretka z płatków piwonii:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Niepowtarzalna w smaku, z lekką nutką goryczy.

Składniki

  • 4 ubite szklanki płatków piwonii
  • sok z dwóch cytryn
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania Zelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)

Przygotowanie

  1. Płatki piwonii ułożyć na dużej, białej ściereczce, by mrówki, które lubią żerować w tych własnie płatkach - mogły spokojnie wyjść.Wystarczy odczekać około 2 godzin. Przemieszać je dokładnie by sprawdzić czy nie ma w nich owadów.Niektóre odmiany piwonii mają w środku żółte pręciki, trzeba je usunąć bo inaczej nadadzą galaretce gorzki posmak.
    Zagotować wodę z cukrem i wrzucić do gorącej płatki kwiatów. Wyłączyć ogień. Przemieszać i odstawić na 24 godziny aby kwiaty oddały swój kolor i aromat.
    Przecedzić przez sito wyłożone gęstą gazą. Wycisnąć mocno.
    Ponownie wstawić na kuchenkę i podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie wymieszać. Przelać galaretkę do słoiczków i krótko zagotować.
    Tak przyrządzona galaretka pięknie pachnie i wybornie smakuje, mimo lekko wyczuwalnej goryczki.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 czerwca
Pyszotka:)
Pani_Domu 14 czerwca
Masz genialne kwiatowe pomysły!
Składniki
  • 4 ubite szklanki płatków piwonii
  • sok z dwóch cytryn
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania Zelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)
Składniki