Galaretka z kwiatów czarnego bzu:

Galaretka z kwiatów czarnego bzu:
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Robię różne galaretki, dżemy, frużeliny ale smak tej galaretki mnie bardzo zaskoczył. Jest przepyszna.

Składniki

  • 8 "ubitych" szklanek kwiatów czarnego bzu
  • 10 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 4 opakowania żelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)

Przygotowanie



  1. Kwiaty czarnego bzu zebrać w słoneczny, suchy dzień z dala od dróg.
    Nożyczkami odciąć same kwiaty - bez zielonych gałązek. Rozłożyć je na białej ściereczce by ewentualne drobne owady mogły z nich wyjść. Po godzinie, ponownie przebrać kwiaty i przełożyć do miski.
    Zagotować wodę. Wyłączyć ogień i wrzucić kwiaty. Przemieszać, nakryć i odstawić na 6 godzin. W tym czasie kwiaty oddadzą cały swój smak, aromat i kolor.
    Następnie przelać przez sito wyłożone gęstą gazą. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie rozmieszać.
    Po ostygnięciu rozlać do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut.
    Wyjąć słoiczki i ustawić je dnem do góry .
    Galaretka jest przepyszna. Polecam .

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 07 czerwca
Pyszna :-)
Docherro 07 czerwca
Coś nowego,nie słyszałam o takiej galaretce...muszę zrobić:)
KORAL 07 czerwca
Fajna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 "ubitych" szklanek kwiatów czarnego bzu
  • 10 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 4 opakowania żelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)
Składniki