Galaretka z czarnej porzeczki

Galaretka z czarnej porzeczki
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Iwetta
Przepyszna galaretka, bardzo słodka, ale taka jej uroda. Można ją dodawać do herbaty lub posmarować bułeczkę na śniadanie. Kto raz ją zrobi - będzie już robił co roku. Gorąco polecam, 5 minut roboty ( oczywiście nie liczę czasu na obieranie, trochę to trwa, ale naprawdę warto ).

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Porzeczkę obrać, opłukać, przełożyć do miski ( wysokiej ), zmiksować blenderem, stopniowo dodając cukier.

  2. Blender odstawić i mieszać jeszcze przez 2-3 min. drewnianą łyżką.

  3. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić.
    W zasadzie się tego nie pasteryzuje, ale ja jestem przezorna i zagotowuję - od momentu wrzenia dosłownie 2-3 min.

Komentarze do przepisu (3)

gogusia 25 lipca 2013
jeszcze mam porzeczki to muszę spróbować chociaż już sporo zrobiłam zapasów(takich co długo się przesmaża) :)
Iwetta 25 lipca 2013
Spróbuj, nie pożałujesz. Jest przepyszna i bez smażenia.
bromal1 25 lipca 2016
Ale świetny pomysł.Dzięki
Składniki
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
Składniki