Galaretka wytrawna z winogrona do mięs

Galaretka wytrawna z winogrona do mięs
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 225 g cukru żelującego

Przygotowanie

  1. Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.

  2. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3 minuty,

  3. Po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków. Okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 30 września 2021
Pyszności :)
Składniki
  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 225 g cukru żelującego
Składniki