Galaretka, dżem z chilli do słoiczków

Przepis dnia 2016-09-22
Galaretka, dżem z chilli do słoiczków
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: GojaSM
Słodko-kwaśno-ostry smak, świetna galaretka do sajgonek, ryżu, czy mięsa.

Składniki

  • Papryczki opłukane, odsączone i oczyszczone z nasion.
  • 150 g papryki słodkiej
  • 150 g chilli
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 400 ml octu winnego + 100 ml octu jabłkowego (można dodać jeden rodzaj, mnie po porostu brakło więc pomieszałam)

Przygotowanie

  1. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do malaksera by pociął ją na wiórki. Do szerokiego rondelka wlać ocet, podgrzać, wsypać cukier i zmniejszyć ogień by cukier się rozpuścił bez mieszania. Następnie dodać paprykę i gotować 10 min od zagotowania. Odstawić do przestudzenia na 40 min w między czasie wyparzyć słoiki np.po przecierach pomidorowych wraz zakrętkami i odłożyć by przestygły. Powinny być suche.Gdy galaretka zaczyna tężeć delikatnie przemieszać. Przelewać do słoiczków, zakręcić. Przechowywać w chłodnej piwniczce lub lodówce.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 18 września 2016
Smacznie <3 świetny dodatek do różnych dań. Chętnie skorzystam.
GojaSM 18 września 2016
Będzie mi bardzo miło :) pozdrawiam
bellamozzarella 22 września 2016
Mniammmm...z ostrym pazurrrem ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Papryczki opłukane, odsączone i oczyszczone z nasion.
  • 150 g papryki słodkiej
  • 150 g chilli
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 400 ml octu winnego + 100 ml octu jabłkowego (można dodać jeden rodzaj, mnie po porostu brakło więc pomieszałam)
Składniki