Frużelina z owoców miechunki:

Frużelina z owoców miechunki:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Zdrowe, pełne witamin owoce zamknięte w pysznej frużelinie, które są zimą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.

Składniki

  • 1 litr owoców miechunki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Z owoców miechunki zdjąć osłonki. Umyć i osuszyć na sicie.
    Każdy owoc przekroić na pół.
    W garnku zagotować wodę z cukrem.
    Owoce połączyć z syropem i gotować na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną.
    Zdjąć z ognia, zmiksować i ponownie wstawić na ogień.
    Dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
    Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do zmiksowanych owoców. Zagotować.
    Rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
    Jeżeli frużelinę wykorzystamy do tygodnia, nie musimy jej pasteryzować. Wystarczy przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 04 października 2019
Mniam :)
Maudie 04 października 2019
Super pyszny i zdrowy dodatek :)
Docherro 06 października 2019
Świetna:)
Składniki
  • 1 litr owoców miechunki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki