Frużelina z czereśni

Frużelina z czereśni
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Czereśni w tym 2018 roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę wg przepisu Gregorhspeed.

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody

Przygotowanie

  1. Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (13)

bryssska 10 czerwca 2018
Pyszności ;-d
basiliana 11 czerwca 2018
Bardzo fajny pomysł na przechowanie czereśni do późniejszego wykorzystania, bo sezon na nie niestety jest krótki.
grazka950 11 czerwca 2018
u mnie też czereśnia obrodziła,a szpaki mają istny raj :(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody
Składniki