Frużelina truskawkowa z chia

Frużelina truskawkowa z chia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tym razem proponujemy przesmaczny dodatek, który można wykorzystać do deserów i dań głównych.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości owoców)
  • 400 ml wody
  • 2 garści świeżej mięty
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki nasion chia

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół, zasypujemy ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny.


    O truskawek wlewamy wodę, zagotowujemy.

    Mąkę mieszamy z zimną wodą(100 ml), dodajemy do całości razem z posiekaną miętą. Ponownie zagotowujemy. Płomień wyłączamy, wsypujemy nasiona, dokładnie mieszamy.

    Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do spodu, do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 14 lipca 2019
Pycha.:)
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości owoców)
  • 400 ml wody
  • 2 garści świeżej mięty
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki nasion chia
Składniki