Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Smakuje wybornie, szczególnie, że z własnej działki.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki

Przygotowanie

  1. Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
    Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
    Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
    Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
    Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
    Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.

Komentarze do przepisu (5)

Bellapi 16 czerwca 2017
o tak z własnej działki najlepsze :D
ciacho50 19 czerwca 2017
Bajecznie wygląda, zjadła bym od razu :)
Szaffranka 23 czerwca 2017
Uwielbiam truskaweczki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Składniki